+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005




Veel mensen zijn verward over wat goed is om te eten. Ze vragen mij: "Maar wat moet je dan eigenlijk nog eten?"

Het korte antwoord is: seizoensgebonden en streekgebonden eten. Houd je daar aan en je dieet zal al heel gezond zijn. In de winter eten we dus geen sla en tomaten en tropisch fruit, terwijl er in de zomer wel meer plaats is voor een slaatje. Ga niet te veel op zoek naar zeldzame tropische ingredi๋nten. Meestal passen die voedingsmiddelen toch niet zo bij ons gestel en klimaat.


Het lange antwoord vind je gedeeltelijk hieronder. Naargelang je noden, die je acupuncturist/ fytotherapeut je kan uitleggen, kan je ook kiezen uit de categorie๋n die meest bij je passen. Bij een Yang leegte kies je gewoon meer producten uit "Yang-versterkend". Bij Qi stagnatie kies je wat meer uit "Qi-bewegend", enzovoort. Vragen kun je stellen via het contactformulier.


Eten dat bij je past.


Alle voedsel dat hier werd opgenomen is van vegetarische oorsprong. Deze informatie werd met toestemming vertaald uit de webpaginas van Jason Blalack, en uit het boek “Healing with Whole Foods” van Paul Pitchford.

Qi-versterkend

Rijstpap (congee), havervlokken, quinoa, rijst, melk, zonnebloempitten, zoete aardappel, waterkers, pompoen.

Bloed-versterkend

Microalgae (zoals spirulina en chlorella), kiemen, groene bladgroenten en ander voedsel dat rijk is aan chlorophyl (zoals tarwegras), zeewieren, mochi, koninginnebrij.

Jing-versterkend

Linzen, microalgae, tarwe- en andere grassen, melk, ghee, gierst, tarwe, zwart sesamzaad, zwarte sojabonen, kastanjes, alle bessen, aardbeien, noten, lijnzaad.

Shen-versterkend (kalmerend en helpen de geest concentreren)

Volle tarwe, volle rijst, haver, paddestoelen, pap van gerst en van havermout, komkommer, sla, sap van selderij en sla, moerbes, citroen, dille, basilicum, koemelk, geitemelk, ghee.

Yang-versterkend

 Fruit     Granen en zaden
  Groenten
•    Kers
•    Citrusschil
•    dadel
•    haver
•    spelt
•    quinoa
•    zonnebloempitten
•    sesamzaad
•    walnoot
•    pijnboompitten
•    kastanje
•    venkelzaad
•    dillezaad
•    anijs
•    karwijzaad
•    carob
•    komijn
•    zoete rijst (mochi)
•    pastinaak
•    peterselie
•    pompoen
•    kool
•    boerenkool
•    ui
•    prei
•    look
•    salot
•    bieslook

+ techniek om bonen (best zwarte bonen, linzen en adukibonen) te koken met gember

+ mespuntjes peper (cayenne is het meest verwarmend); zijn enkel yang-versterkend wanneer zij in kleine beetjes worden toegevoegd. Bij grotere hoeveelheden werken ze afkoelend. Hetzelfde kan gezegd worden van geconcentreerde zoetmiddelen: verwarmend bij kleine hoeveelheden, afkoelend bij grotere porties.


Yin-versterkend

 Granen en peulvruchten Fruit     Groenten
•    gierst
•    gerst
•    tarwekiemen
•    tarwe
•    rijst
•    quinoa
•    amaranth
•    zeewieren
•    microalgae (spirulina, chlorella)
•    tofu
•    zwarte bonen
•    kidneybeans
•    mungbonen en -kiemen
•    pruimen
•    druiven
•    zwarte bessen
•    frambozen
•    moerbessen
•    banaan
•    watermeloen 
•    bieten
•    sperziebonen
•    kudzu

+ een beetje koemelk, geitenmelk, yoghurt, kaas,...

+ dagelijks soepen, stoofpotten, rijstwater (rijst gekookt met veel water, rijstpap) : voedsel dat met water    bereid is.


Bloed-activerend

Kurkuma, sjalotjes, nootmuskaat, groene munt , bieslook, look, azijn, basilicum, perzikpit, gember, kastanjes, rozemarijn, cayennepeper, aubergine, witte peper, adukibonen, zoete rijst, boter.

Qi-bewegend

Groene munt, rozemarijn, look, ui en aanverwanten, kaneelstokjes, verse en gedroogde gember, zwarte peper, hete pepers, cayenne, venkel, anijs, dille, mosterd, radijsjes, basilicum, nootmuskaat, marjolein, vlierbloesem, witte peper, radijs en zijn blad, taro, rapen.



Koelend voedsel dat Hitte bestrijdt

appel, banaan, peer, pruim, meloen, watermeloen, tomaat, citrusvruchten, sla, radijs, komkommer, selderij, champignons, asperges, snijbiet, aubergine, spinazie, zomerpompoen, Chinese kool, paksoi, broccoli, bloemkool, ma๏s, courgette, sojamelk, sojascheuten, tofu, tempeh, mungbonen en hun kiemen, alfalfakiemen (luzerne), gierst, gerst, tarwe en tarweprodukten, amaranth, kelp en zeewieren, spirulina, chlorella, tarwe- en gerstegras, kudzu, yoghurt.


Verwarmend voedsel

Gember, zwarte bonen, adukibonen, linzen, kaneelstokjes en –poeder, kruidnagel, basilicum, rozemarijn, haver, spelt, quinoa, zonnebloempitten, sesamzaad, walnoten, pijnboompitten, kastanjes, venkel, dille, anijs, karwijzaad, carobpoeder, komijn, zoete bruine rijst, pastinaak, peterselie, mosterd, winterpompoen, kool, boerenkool, ui, prei, bieslook, knoflook, kers, dadels, hete pepers, boter.

Bevrijden het uitwendige

Duizendblad, waterhennep (Eupatorium perfoliatum), vlierbloesem, kamille, kattenkruid, munt, cayenne rode peper, gember.

DE ZES KWADEN:

Bestrijden wind:

Wind-koude: Haver, pijnboompitten, gember, venkel, basilicum, anijs.

Wind-Hitte: selderij, kudzu, moerbes, aardbeien, munt.

Neutraal: zwarte sojabonen, zwart sesamzaad, verse lijnzaadolie.

Hitte: zie boven

Koude: zie boven

Damp-vochtigheid: sla, selderij, rapen, rogge, amaranth, adukibonen, microalgae, asperge, witte peper, alfalfa, pompoen, azijn, papaya.

Droogte: soja (tofu, sojamelk, tempeh, miso), spinazie, asperge, gierst, gerst, zout, zeewier, witte paddestoelen, appel, mandarijntjes, pijnboompitten, pruimen, aardnoten, peer, honing, gerstemout, suikerriet, oersuiker.

Zomerhitte: citroenen, appel, watermeloen, meloen, papaya, ananas, kanteloep, mungbonen (in soep), zomerpompoen (tulbandkalebas), courgette, komkommer, radijssap, watermeloensap.

Tegen Interne Wind (van de Lever): selderij, basilicum, venkel, gedroogde of verse gember, anijs, haver, zwarte bonen, zwart sesamzaad, kudzu, pijnboompitten, verse lijnzaadolie.


HEMOSTATISCH EFFECT (stoppen bloeden):

Koelend voedsel voor “Hitte in het Bloed” subtype van bloedingen:

Spinazie, citroensap en warmoes – algemene hemostatische eigenschappen

Netelbladthee – voornamelijk effectief voor bloedingen in de longen, neus, digestief systeem en nieren + direct op wonden

Frambozenblad – algemeen en “volte” typen van menstrueel bloeden (‘volte’ is ้้n van de diagnostische criteria van de Chinese geneeskunde)

Aubergine – anaal bloeden + bloeden van de urinewegen

Dadel - bloeden van de urinewegen, bloed braken, bloed opgeven door bloedingen in de keel

Selderij en sla – bloed in de urine

Warme en neutrale remedies voor ‘leegte’ types van bloedingen:

Olijven – ophoesten van bloed

Prei en guave – algemeen hemostatisc effect

Cayennepeper – zeer effectief als interne EHBO-remedie voor intern en/of extern bloeden door kwetsuren, ook bij bloedingen in baarmoeder, overdreven menstrueel bloedverlies, bloedingen in longen

Kastanjes – voornamelijk bruikbaar bij braken van bloed, neusbloedingen, bloed in de stoelgang

Azijn – braken van bloed, neusbloedingen en anaal bloeden


VOEDING VOLGENS DE VIJF ELEMENTEN

 (de vijf elementenleer is ้้n van de theoretische systemen die de Chinese geneeskunde gebruikt in haar pogingen de wereld, personen, ziektes etc te beschrijven)

Scherp ~ Longen/ Dikke Darm

Warm en scherp: groene munt, rozemarijn, sjalotjes, ui en aanverwanten, look, kaneelstokjes en –poeder, kruidnagel, verse en gedroogde gember, zwarte peper, hete pepers, cayenne, venkel, anijs, dille, mosterd, mierikswortel, basilicum, nootmuskaat

Koud en scherp: pepermunt, marjolein, vlierbloesem, witte peper, radijs en –blad

Neutraal en scherp: taro, rapen, koolrabi

Zout ~ Nieren/ Blaas

Zout, zeewier, sojasaus en tamari, miso, gepekelde groenten (pickles), umeboshi, gerst en gierst (hoewel zij ook zoet zijn.)

Zuur ~ Lever/ Galblaas

Haagdoornbessen, citroen, limoen, pickles, rozenbottel, zuurkool, zure appel (granaatappel), zure pruimen

Zuur-bitter: azijn
Zuur-scherp: prei
Zuur-zoet: adukibonen, appel, braambessen, kaas, druiven, bosbessen, mango, olijven,     frambozen, zuurdesembrood, mandarijntjes, tomaat, yoghurt

Bitter ~ Hart/ Dunne Darm

Alfalfa, romaanse sla, rogge

Bitter-scherp: citroenschil, radijsblad, sjalotjes, rapen, witte peper
Bitter-zoet: amaranth, asperge, selderij, sla, papaya, quinoa
Bitter-zuur: azijn

Zoet ~ Milt/ Maag

Appel, abrikoos, kers, dadels, vijgen, druiven, pompelmoes, olijven, papaya, perzik, peren, aardbeien, tomaten, bieten, champignons, kool, wortel, selderij, snijbiet, komkommer, aubergine, kudzu, sla, aardappel, shiitake paddestoel, groene munt, pompoen, zoete aardappel, yam, amandelnoten, kastanjes, kokosnoot, sesamolie en –zaad, zonnebloempitten, walnoten, amasake, gerstestroop, honing, molasses, rijststroop, oersuiker