Veel mensen zijn verward over wat goed is om te eten. Ze vragen mij: "Maar wat moet je dan eigenlijk nog eten?" Het korte antwoord is: seizoensgebonden en streekgebonden eten.
Houd je daar aan en je dieet zal al heel gezond zijn. In de winter eten
we dus geen sla en tomaten en tropisch fruit, terwijl er in de zomer
wel meer plaats is voor een slaatje. Ga niet te veel op zoek naar
zeldzame tropische ingredi๋nten. Meestal passen die voedingsmiddelen
toch niet zo bij ons gestel en klimaat.
Het lange antwoord
vind je gedeeltelijk hieronder. Naargelang je noden, die je
acupuncturist/ fytotherapeut je kan uitleggen, kan je ook kiezen uit de
categorie๋n die meest bij je passen. Bij een Yang leegte kies je gewoon
meer producten uit "Yang-versterkend". Bij Qi stagnatie kies je wat
meer uit "Qi-bewegend", enzovoort. Vragen kun je stellen via het contactformulier.
Eten dat bij je past.
Alle
voedsel dat hier werd opgenomen is van vegetarische oorsprong. Deze
informatie werd met toestemming vertaald uit de webpaginas van Jason Blalack, en uit het boek Healing with Whole Foods van Paul Pitchford.
Qi-versterkend
Rijstpap (congee), havervlokken, quinoa, rijst, melk, zonnebloempitten, zoete aardappel, waterkers, pompoen.
Bloed-versterkend
Microalgae
(zoals spirulina en chlorella), kiemen, groene bladgroenten en ander
voedsel dat rijk is aan chlorophyl (zoals tarwegras), zeewieren, mochi,
koninginnebrij.
Jing-versterkend
Linzen,
microalgae, tarwe- en andere grassen, melk, ghee, gierst, tarwe, zwart
sesamzaad, zwarte sojabonen, kastanjes, alle bessen, aardbeien, noten,
lijnzaad.
Shen-versterkend (kalmerend en helpen de geest concentreren)
Volle
tarwe, volle rijst, haver, paddestoelen, pap van gerst en van
havermout, komkommer, sla, sap van selderij en sla, moerbes, citroen,
dille, basilicum, koemelk, geitemelk, ghee.
Yang-versterkend
Fruit | Granen en zaden
| Groenten | Kers
Citrusschil
dadel
| haver
spelt
quinoa
zonnebloempitten
sesamzaad
walnoot
pijnboompitten
kastanje
venkelzaad
dillezaad
anijs
karwijzaad
carob
komijn
zoete rijst (mochi) | pastinaak
peterselie
pompoen
kool
boerenkool
ui
prei
look
salot
bieslook |
+ techniek om bonen (best zwarte bonen, linzen en adukibonen) te koken met gember
+ mespuntjes peper
(cayenne is het meest verwarmend); zijn enkel yang-versterkend wanneer
zij in kleine beetjes worden toegevoegd. Bij grotere hoeveelheden
werken ze afkoelend. Hetzelfde kan gezegd worden van geconcentreerde
zoetmiddelen: verwarmend bij kleine hoeveelheden, afkoelend bij grotere
porties.
Yin-versterkend
Granen en peulvruchten | Fruit | Groenten | gierst
gerst
tarwekiemen
tarwe
rijst
quinoa
amaranth
zeewieren
microalgae (spirulina, chlorella)
tofu
zwarte bonen
kidneybeans
mungbonen en -kiemen
| pruimen
druiven
zwarte bessen
frambozen
moerbessen
banaan
watermeloen
| bieten
sperziebonen
kudzu
|
+ een beetje koemelk, geitenmelk, yoghurt, kaas,...
+
dagelijks soepen, stoofpotten, rijstwater (rijst gekookt met veel
water, rijstpap) : voedsel dat met water bereid is.
Bloed-activerend
Kurkuma,
sjalotjes, nootmuskaat, groene munt , bieslook, look, azijn, basilicum,
perzikpit, gember, kastanjes, rozemarijn, cayennepeper, aubergine,
witte peper, adukibonen, zoete rijst, boter.
Qi-bewegend
Groene
munt, rozemarijn, look, ui en aanverwanten, kaneelstokjes, verse en
gedroogde gember, zwarte peper, hete pepers, cayenne, venkel, anijs,
dille, mosterd, radijsjes, basilicum, nootmuskaat, marjolein,
vlierbloesem, witte peper, radijs en zijn blad, taro, rapen.
Koelend voedsel dat Hitte bestrijdt
appel,
banaan, peer, pruim, meloen, watermeloen, tomaat, citrusvruchten, sla,
radijs, komkommer, selderij, champignons, asperges, snijbiet,
aubergine, spinazie, zomerpompoen, Chinese kool, paksoi, broccoli,
bloemkool, ma๏s, courgette, sojamelk, sojascheuten, tofu, tempeh,
mungbonen en hun kiemen, alfalfakiemen (luzerne), gierst, gerst, tarwe
en tarweprodukten, amaranth, kelp en zeewieren, spirulina, chlorella,
tarwe- en gerstegras, kudzu, yoghurt.
Verwarmend voedsel
Gember,
zwarte bonen, adukibonen, linzen, kaneelstokjes en poeder, kruidnagel,
basilicum, rozemarijn, haver, spelt, quinoa, zonnebloempitten,
sesamzaad, walnoten, pijnboompitten, kastanjes, venkel, dille, anijs,
karwijzaad, carobpoeder, komijn, zoete bruine rijst, pastinaak,
peterselie, mosterd, winterpompoen, kool, boerenkool, ui, prei,
bieslook, knoflook, kers, dadels, hete pepers, boter.
Bevrijden het uitwendige
Duizendblad, waterhennep (Eupatorium perfoliatum), vlierbloesem, kamille, kattenkruid, munt, cayenne rode peper, gember.
DE ZES KWADEN:
Bestrijden wind:
Wind-koude: Haver, pijnboompitten, gember, venkel, basilicum, anijs.
Wind-Hitte: selderij, kudzu, moerbes, aardbeien, munt.
Neutraal: zwarte sojabonen, zwart sesamzaad, verse lijnzaadolie.
Hitte: zie boven
Koude: zie boven
Damp-vochtigheid: sla, selderij, rapen, rogge, amaranth, adukibonen, microalgae, asperge, witte peper, alfalfa, pompoen, azijn, papaya.
Droogte: soja
(tofu, sojamelk, tempeh, miso), spinazie, asperge, gierst, gerst, zout,
zeewier, witte paddestoelen, appel, mandarijntjes, pijnboompitten,
pruimen, aardnoten, peer, honing, gerstemout, suikerriet, oersuiker.
Zomerhitte: citroenen,
appel, watermeloen, meloen, papaya, ananas, kanteloep, mungbonen (in
soep), zomerpompoen (tulbandkalebas), courgette, komkommer, radijssap,
watermeloensap.
Tegen Interne Wind (van de Lever):
selderij, basilicum, venkel, gedroogde of verse gember, anijs, haver,
zwarte bonen, zwart sesamzaad, kudzu, pijnboompitten, verse
lijnzaadolie.
HEMOSTATISCH EFFECT (stoppen bloeden):
Koelend voedsel voor Hitte in het Bloed subtype van bloedingen:
Spinazie, citroensap en warmoes algemene hemostatische eigenschappen
Netelbladthee voornamelijk effectief voor bloedingen in de longen, neus, digestief systeem en nieren + direct op wonden
Frambozenblad
algemeen en volte typen van menstrueel bloeden (volte is ้้n van
de diagnostische criteria van de Chinese geneeskunde)
Aubergine anaal bloeden + bloeden van de urinewegen
Dadel - bloeden van de urinewegen, bloed braken, bloed opgeven door bloedingen in de keel
Selderij en sla bloed in de urine
Warme en neutrale remedies voor leegte types van bloedingen:
Olijven ophoesten van bloed
Prei en guave algemeen hemostatisc effect
Cayennepeper
zeer effectief als interne EHBO-remedie voor intern en/of extern
bloeden door kwetsuren, ook bij bloedingen in baarmoeder, overdreven
menstrueel bloedverlies, bloedingen in longen
Kastanjes voornamelijk bruikbaar bij braken van bloed, neusbloedingen, bloed in de stoelgang
Azijn braken van bloed, neusbloedingen en anaal bloeden
VOEDING VOLGENS DE VIJF ELEMENTEN
(de
vijf elementenleer is ้้n van de theoretische systemen die de Chinese
geneeskunde gebruikt in haar pogingen de wereld, personen, ziektes etc
te beschrijven)
Scherp ~ Longen/ Dikke Darm
Warm en scherp: groene
munt, rozemarijn, sjalotjes, ui en aanverwanten, look, kaneelstokjes en
poeder, kruidnagel, verse en gedroogde gember, zwarte peper, hete
pepers, cayenne, venkel, anijs, dille, mosterd, mierikswortel,
basilicum, nootmuskaat
Koud en scherp: pepermunt, marjolein, vlierbloesem, witte peper, radijs en blad
Neutraal en scherp: taro, rapen, koolrabi
Zout ~ Nieren/ Blaas
Zout, zeewier, sojasaus en tamari, miso, gepekelde groenten (pickles), umeboshi, gerst en gierst (hoewel zij ook zoet zijn.)
Zuur ~ Lever/ Galblaas
Haagdoornbessen, citroen, limoen, pickles, rozenbottel, zuurkool, zure appel (granaatappel), zure pruimen
Zuur-bitter: azijn Zuur-scherp: prei Zuur-zoet:
adukibonen, appel, braambessen, kaas, druiven, bosbessen, mango,
olijven, frambozen, zuurdesembrood, mandarijntjes,
tomaat, yoghurt
Bitter ~ Hart/ Dunne Darm
Alfalfa, romaanse sla, rogge
Bitter-scherp: citroenschil, radijsblad, sjalotjes, rapen, witte peper Bitter-zoet: amaranth, asperge, selderij, sla, papaya, quinoa Bitter-zuur: azijn
Zoet ~ Milt/ Maag
Appel,
abrikoos, kers, dadels, vijgen, druiven, pompelmoes, olijven, papaya,
perzik, peren, aardbeien, tomaten, bieten, champignons, kool, wortel,
selderij, snijbiet, komkommer, aubergine, kudzu, sla, aardappel,
shiitake paddestoel, groene munt, pompoen, zoete aardappel, yam,
amandelnoten, kastanjes, kokosnoot, sesamolie en zaad,
zonnebloempitten, walnoten, amasake, gerstestroop, honing, molasses,
rijststroop, oersuiker
|